Magie svátků je tady!

Trendy pro vánoční dekorace v roce 2023: Magie svátků je tady! 

Vánoční svátky jsou obdobím očekávání, napětí a nervozity. Lidé se těší na to, co jim letošní Vánoce přinesou. Ale nesmíme zapomínat, že největší kouzlo Vánoc utváříme my sami svou náladou. Příhodné dekorace mohou pomoci vytvořit tu správnou uvolněnou atmosféru. Trendy pro vánoční dekorace v roce 2023 přináší prvky nostalgie, kladou větší důraz na rodinné tradice a přírodní prvky. 

Motivy mírné nostalgie 

Nostalgie je jedním z hlavních motivů letošních vánočních dekorací. Lidé se chtějí vrátit ke kořenům, ke zašlým časům a tradičním hodnotám. Projevuje se to například větším zájmem o živé vánoční stromky vonící jehličím. Lidé si raději pořídí menší stromky, které více dozdobí prostor kolem nás. Chceme obnovovat rodinné tradice a zažívat Vánoce více pro děti než pro sebe samotné. Tento trend se projevuje i v různých rodinných zvycích, jako je předsváteční procházka do přírody, zdobení stromečků pro zvířátka venku, nebo odlévání cínu do vodní lázně. Rodiče se více zamýšlí nad tím, co Vánoce pro ně znamenaly v době jejich dětství, a chtějí to předávat. 

Přírodní a ručně vyráběné ozdoby 

Vládnou vánoční dekorace zaměřené na přírodní a ručně vyráběné ozdoby. Lidé se chtějí vrátit k přírodě a přinést do interiéru prvky, které evokují pocit útulnosti a blízkosti přírody. Výběr menších živých vánočních stromků je jedním z projevů tohoto trendu. Lidé si pořizují menší stromky, které mohou sami zdobit ručně vyrobenými ozdobami. Ozdoby ve formě přírodních materiálů, jako jsou dřevo, šišky nebo větvičky jehličnanů, jsou právě dnes velmi oblíbené. 

Dekorace pro celou domácnost 

Věnujeme větší pozornost dekoracím nejen pro vánoční stromek, ale také pro celou domácnost. Lidé si uvědomují, že vánoční atmosféra by měla být přítomná v celém domě, nejen ve společenské místnosti. Dekorace se objevují například na vchodových dveřích, ve chodbě, kuchyni, a častěji i v ložnici. Vánoční atmosféra se stává imerzní a pohlcuje prostor kolem sebe. Nápady a tipy na dekorace jsou různé – vertikální zdobení, závěsné řetězy a girlandy, skleněné vázy s baňkami a svítícími řetězy, horizontální lemy z reliéfních figurek a vánočních motivů, věnečky na parapetech oken, zdobení na lustrech a všech stolcích, nejsou výjimkou. Prostě dekorace se stává neodmyslitelnou součástí celé domácnosti. 

Jaký, živý nebo umělý? 

Věčná otázka přichází každý rok. Tedy živý nebo umělý vánoční stromek? Odpověď závisí na osobních preferencích a hodnotách jednotlivých rodin. Umělé stromky mají své výhody a nevýhody. Na jednu stranu jsou trvanlivé a mohou vydržet mnoho let. Na druhou stranu jsou vyrobeny z umělých hmot, které při výrobě i likvidaci škodí životnímu prostředí. Umělé stromky také často pocházejí z odlehlých míst, což zatěžuje životní prostředí přepravou přes půl planety. Živé stromky jsou přírodní, které mohou být recyklovány a využity jako zdroj energie nebo mulč v zahradě. Při pořizování živého stromku je důležité zjistit jeho původ a preferovat stromky z místních lesnických školek. Živé stromky mají jedinečnou a příjemnou vůni, přinášejí do domu pocit pravosti tradic. Jejich cena je poměrně vysoká, od 600 do 1 500 korun, ale za ten pocit to stojí. 

Jak pečovat o živý vánoční stromek? 

Pokud se rozhodnete pro živý vánoční stromeček, je důležité o něj správně pečovat, aby vydržel co nejdéle a zachoval si svůj krásný vzhled po celou dobu svátků. Prvním krokem je vybrat si zdravý a dobře zakořeněný stromek. Před umístěním na své místo v bytě ho na chvíli ponořte do vody, aby načerpal dostatek vlhkosti. Vánoční stromek je vhodné umístit na chladnější místo, aby mu nebylo příliš teplo. Při zdobení stromku je vhodnější používat lehké ozdoby, které neubírají stromku příliš energie. Po Vánocích můžete živý stromek odevzdat k recyklaci. 

Jak vybrat řezaný vánoční stromeček? 

Při výběru řezaného vánočního stromku sami vybírejte kvalitní exemplář. Existuje mnoho druhů, jako jsou smrky, borovice a jedle. Každý druh má své specifické vlastnosti, hustota jehlic, odolnost a vzhled. Smrčky jsou oblíbené pro svou hustotu a plnou korunu. Borovice mají dlouhé jehlice a vydrží déle. Jedličky kombinují kompaktnost smrků s odolností borovic. Při nákupu je důležité zjistit, odkud stromek pochází a zda je pěstován ekologicky udržitelným způsobem. Opravdu se prodavače zeptejte. Certifikace, jako je FSC, mohou být indikátorem odpovědného přístupu prodejce. 

Alternativy a klasické 

Existují také alternativy ke klasickému vánočnímu stromku, které si můžete vyrobit sami. Například můžete nasbírat větve jehličnanů po těžbě a vytvořit z nich stromek v květináči. Další možností je vytvořit symbolický tvar stromku ze dřeva a zdobit ho. Přinesete si domu autentičnost a dětem umožníte projevit jejich kreativní nadání. Důležité je respektovat vaše vlastní rodinné preference a hodnoty. Věřím, že jako každý rok, tak i letos instinktivně najdete ten nejlepší způsob oslavy Vánoc. Ať vám přináší jen samou radost a pohodu. Ani na chvíli nezapomínejme, že Vánoce jsou především o radosti, pohodě a sdílení s rodinou a blízkými.